fredag 16. oktober 2020

Stor blenderåpning

Her har jeg brukt stor blenderåpning for å få bakgrunnen og forgrunnen uskarp. Liten blenderåpning derimot, gir stor dybdeskarphet. Valg av objektiv (brennvidde) har også stor betydning. Fotograferer du med teleobjektiv,.


Større blenderåpning krever mer av optikken (glasset i objektivet).

Derfor blir det som regel langt dyrere å kjøpe objektiver med stor blenderåpning. Tips nummer to er avstanden mellom motivet og bakgrunnen. Når man benytter en stor blenderåpning , får man en meget liten dybdeskarphet, hvilket ikke behøver å være et problem. Den andre regelen sier at liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet, mens stor blenderåpning gir liten dybdeskarphet.


I portrett-modus velger kameraet selv stor blenderåpning for at du skal få liten dybdeskarphet i bildet og dermed uskarp bakgrunn, slik at. Den delen av skarphets­dybden som ligger bak fokuserings­planet er alltid større enn den delen som ligger foran. Siden blendertallet er et forholdstall angir et lavt tall stor blenderåpning , og et høyt tall angir liten blenderåpning.


Lite tall= stor blenderåpning , Stort tall=liten blenderåpning.

Med ekstremt stor blenderåpning får du også full fleksibilitet. Når skal man ha stor blenderåpning ? En stor blenderåpning gir en flott uskarp bakgrunn og den ettertraktede bokehen. Men ofte bør du faktisk holde deg unna de største blenderåpningene. Stor blenderåpning gir en uklar bakgrunn. Vi sier at det skaper en liten dybdeskarphet.


Bruk en rolig bakgrunn, gjerne stor blenderåpning og pass på at du fokuserer på øynene. Vi fotograferer portrett inne med en kunstig Lyskilde. Dette bildet er tatt med 50mm-optikk. Bruk derfor så stor blenderåpning som mulig. Jo større blenderåpning du har, jo mer lys slippes inn.


Blenderåpningen er et hull som skapes av blenderen. Med stor blenderåpning blir det stor dybdeskarphet i bildet. USM er en standard-linse med suveren kvalitet og kompakt format.


Dybdeskarphet er hvor stort område(innover i bildet) som oppfattes som skarpt av øyet. To høy-refraksjons linseelementer og ny Gaussisk optikk eliminerer astigmatiske og. Hvis du selv vil ha full kontroll med eksponering og blender, kan du stille kameraet ditt på M for manuelt.

Jeg skal ikke si så mye om dette. Les også:Slik kjøper du digitalkamera. Med større blenderåpning blir nesten ikke noe skarpt. Med vesentlig mindre blenderåpning kan bildet bli uskarpt på grunn av diffraksjon.


Nikons eksklusive Silent Wave Motor for stillegående drift. For å få til en liten dybdeskarphet, kreves det stor blenderåpning , altså et lavt f tall. Avstanden til det du skal fotografere er også avgjørende.


På Xs-modellene kan du nå velge hvor stor blenderåpning som skal simuleres etter at bildet er tatt – altså justere hvor uskarp bakgrunnen skal være. Blenderen vil også påvirke dybdeskarpheten i bildet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.